het loslaten van de bal (release)!

 

Inleiding:
De release is een gevoelig punt bij beginnende bowlers omdat een goede release veel actie kan geven in de kegels, maar dit kan ook het omgekeerde effect hebben. Het is dus opletten geblazen als je de release gaat aanleren. Bij beginnende bowlers is het dus aangeraden om de basis release te laten doen.

Indien je een eigen bal hebt zal de ballenboorder deze bal zo boren dat de bal op een natuurlijke manier van de vingers afrolt.

De bedoeling van de release is de bal zoveel mogelijk spin (die zorgt voor de hoek van de bal ) en werking mee te geven, op deze manier zullen er meer kegels vallen en zul je meer bowlingplezier hebben. 

Bij beginnende bowlers komt het regelmatig voor dat ze een hoek willen krijgen uit een bal door de hand te draaien dit is een zeer gevaarlijke situatie, dit kan de bowler zijn richtingsgevoel doen verliezen. 

Let er dus goed op dat de hand van het begin tot het einde in dezelfde positie blijft.

 

De handpositie:
Men kan de hand op verschillende manieren houden om de release uit te voeren. Wij gaan alleen de meest voorkomende handposities bespreken bij beginnende bowlers. 

Buiten deze technieken bestaan er nog veel meer andere technieken die beter zijn maar deze bespreken we nog niet omdat dit een goede basistechniek verreist.

 

Als je de bal vast hebt en je kijkt boven op je hand, dan kan je een klok maken met de te spelen richting als 12uur en recht achter je 6uur. Vanuit dit zicht kan men alle hand positie bekijken.

De eerste en de beste om aan te leren is de suitcase release of in het Nederlands de kofferhandpositie. 

Zoals het woord reeds zegt houden we de bal zo vast zoals we een koffer zouden dragen. 

Dit betekent dat de duim op 10uur à 11uur staat en de middelvinger en de ringvinger op respectievelijk 4u en 5u ( voor linkshandige is dit : duim op 1uur à 2uur, de middelvinger op 8uur en de ringvinger op 7uur ).

Wat ook veel voorkomt bij beginnende bowlers is de back-up handpositie. 

Dit betekent dat de bal van de pocket weg draait, voor rechtshandige draait de bal normaal naar links, in het geval van de back-up bal zal de bal naar rechts afwijken.

Bij een back-up bal zal de hand in het begin van de aanloop op dezelfde positie staan als de suitcase release. Maar tijdens het loslaten van de bal zal de hand naar een andere positie gaan. 

De duim zal tijdens het lossen van de bal naar 1uur à 2uur gaan. 

De middelvinger komt dan op 7uur en de ringvinger komt op 8uur ( voor linkshandige is

dit : duim naar 11uur, middelvinger komt op 5uur en ringvinger komt op 4uur).

Wat ook veel voorkomt is de rechte bal. Hier neemt men de bal iets anders vast als in de suitcase release. Men zal hier de duim op 12uur houden, de middelvinger op 5uur en de ringvinger op 6uur (voor linkshandige is dit : duim ook op 12uur, middelvinger op 7uur en ringvinger op 6uur).

Deze positie van de hand houd men gedurende de gehele aanloop zo. 

Dit heeft tot gevolg dat de bal veel rechter gaat dan in de suitcase release. Het grote voordeel is dat men veel meer precisie heeft maar dit gaat ten koste van het strikend vermogen. 

Deze handpositie wordt dus ook veel gebruikt voor droge banen of voor spares te maken, met andere woorden waar men niet veel actie in de kegels nodig heeft maar wel veel precisie.

 

Polsposities:
Men kan 3 verschillende polsposities hebben. Dit zijn de gebroken pols, rechte pols en de gekromde pols. De meeste mensen spelen met een rechte pols omdat deze een goede actie en precisie geeft tijdens de worp.

Gebroken pols                                              Rechte pols  

      Gekromde pols

Meestal wordt dus ook de rechte polspositie aangeleerd bij beginnende bowlers.

Een andere benaming voor mensen die spelen met een rechte pols is een stroker, iemand die speelt met een gebroken pols is een roller en de persoon die met een gekromde pols speelt wordt ook wel een cranker genoemd. Deze polspositie zal een effect hebben op uw ballen keuze, maar de ballen keuze laat je beter over aan de ballenboorder deze weet wat er in de bal allemaal zit en wat voor reactie de bal zal geven.

 

De timing van de release:
Als men de bal op een natuurlijke manier (dus niet pitsen, wringen,...) vast heeft dan zal de duim loskomen van de bal op het moment dat de pendulum zwaai zijn laagste punt bereikt . 

Nadat de duim los is gekomen van de bal zullen de vingers nog even (een fractie van een seconde) in de bal blijven . De bal zal nu van de vingers afrollen zonder dat we enige kracht moeten toevoegen. 

Door dit effect zal de bal een zijwaartse spin veroorzaken als we de suitcase release toepassen. 

Dit zorgt er voor dat de bal een hoek krijgt in de richting van de pocket .

 

NAAR BOVEN

 

    Teller