de doorzwaai (followtrough)!

 

Het laatste maar zeker niet het minste aspect van de bowlingtechniek is de follow-through.

In praktisch elke balsport is de followthrough een essentiële beweging.

Het is een afronding van een actie om de bal. snelheid, richting, effect en energie mee te geven.
Als je tot het moment van de followthrough de techniek op de juiste wijze hebt uitgevoerd en je faalt in het uitvoeren van een correcte followthrough, dan zal dit resulteren in een slechte worp.
Een goede followthrough zorgt ervoor, dat je:een goede lift of,actie aan de bal geeft; in staat bent om je gekozen lijn goed te raken.
Beide factoren zijn van groot belang bij het bereiken van een hoog gemiddelde.
De followthrough begint onmiddellijk als de bal van de binnenwaarts gebogen vingers afkomt.

Dit is het punt, waar de hand zijn natuurlijke opwaartse beweging begint. De bal is dan op het laagste punt van de zwaai en moet op een natuurlijke wijze van de duim en vingers afkomen.
Het is geen aparte beweging, maar eenvoudigweg een vervolg van de zwaai.
Nadat de bal is losgelaten, moet de arm zijn opwaartse boog vervolgen tot schouder of ooghoogte.
Stop de zwaai niet als de bal is losgelaten. Laat de arm in dezelfde richting door bewegen op een natuurlijke manier. Beschouw de followthrough als een normaal einde van de zwaaibeweging.
De arm moet in een rechte lijn de bedoelde foutlijnhoek vervolgen. De bowlingarm moet een hoek van 90° met de schouders maken. Trek je arm niet voor het lichaam en duw hem niet naar rechts. De negentig gradenhoek staat in verband met de schouderlijn en niet in verband met de foutlijn. Dit is alleen zo als je een rechte foutlijnhoek speelt.

De ideale hoogte voor de followthrough is ergens tussen schouder- en ooghoogte.
Bij een te lage followthrough voltooi je de release niet, waardoor de bal actie zal verliezen en waardoor je je mikpunt kunt missen.
Bij een te hoge followthrough word je omhoog getrokken, waardoor je je evenwicht kunt verliezen.
Je zult in staat moeten zijn om deze followthrough hoogte ongeveer drie seconden vast te houden. Deze tijd is genoeg om de bal de pins te laten raken.
Voor de vrije hand is geen ideale hoogte aan te geven. Hij moet helpen met het verkrijgen van een goede balanspositie. Hou verder je ogen goed gericht op je mikpunt; net zolang tot je bal er voorbij is.
Een vloeiende, sierlijke followthrough is één van de kenmerken van een goede bowlingtechniek. Dit betekent een normaal en natuurlijk vervolg van de zwaai, nadat de bal is losgelaten en een beweging die in lijn is met de bedoelde foutlijnhoek tot een voor jou prettige hoogte.

 

 

Terug naar boven

    Teller