Oliespoor op de bal (baltracks)!

 

Na verloop van tijd zal op iedere bal een balltrack ontstaan. Dit is een spoor, dat over de bal loopt en wordt gevormd door allemaal krasjes, omdat de bal hier steeds maar weer over rolt.

Het is dat gedeelte van de bal, dat in contact komt met de baan.

Je kunt meestal je balltrack ook zien aan het oliespoor, dat op goed onderhouden banen achter blijft op je bal. " Als je de bal zou loslaten, zoals we eerder beschreven hebben, dan zou er een semi-roller balltrack ontstaan.
Maar door het draaien van de arm en onderarm tijdens de zwaai en de release ontstaan er ook andere balltracks.
Er zijn zes basis balltracks:
De semi-roller
De full-roller
De semi-spinner
De rechte bal 
De back-up bal
De reverse hoekbal

 


 


De semi-roller

Deze balltrack loopt links langs de vinger- en duimgaten (als we de bal bekijken met de vingergaten naar boven en het duimgat naar beneden).
De semi-roller ontstaat als tijdens de zwaai en de release de arm en onderarm een draaiing maken tegen de wijzers van de klok in, en wel van een tien à elf uur positie naar een 9 à 10 uur positie. Ook bij het gedurende de gehele techniek vasthouden van deze balpositie zal een semi-roller ontstaan.
De semi-roller geeft een hoekbal met een goede vaart.

 

 

De full-roller

De balltrack van de full-roller loopt tussen de vinger- en duimgaten
 door.
 De full-roller is het resultaat van een draaiing met de wijzers van de klok mee van een 9 à 10 uur duimpositie naar een 10 à 11 uur positie. Ook de full-roller geeft een hoekbal; de aktie is echter beduidend minder als bij de semi-roller. De nauwkeurigheid is meestal groter; dus kan een full-roller een effectieve bal zijn.

 

De semi-spinner
De semi-spinner geeft een balltrack, dat nog verder naar links ligt dan
de semi-roller.
De semi-spinner is eigenlijk een te ver doorgevoerde semi-roller. De
duim gaat van een 11 à 12 uur positie naar een 9 uur positie.
De semi-spinner geeft een hoek of curve bal met veel actie. De trefzekerheid is meestal veel minder en dit maakt een semi-roller toch effectiever.

 

De rechte bal
De balltrack van de rechte bal zal tussen de vingergaten doorlopen en
over het duimgat heengaan.
De rechte bal is het resultaat van een 12 uur duimpositie en een positie van de vingers van 6 uur gedurende de gehele zwaai en tijdens de release.
Zoals reeds bij de balrolpatronen is besproken, is de rechte bal een ineffectieve methode voor het regelmatig produceren van strikes.

 

De back-up bal
Ook de balltrack van de back-up bal loopt tussen de vinger en duim-
gaten in; echter net omgekeerd aan dat van de full-roller.
De back-up bal ontstaat eveneens door draaiing van de arm en onder-
arm tijdens de zwaai en release met de wijzers van de klok mee. De
duim gaat van een 10 à 11 uur positie naar een 1 à 2 uur positie.
Het balrolpatroon zal hetzelfde zijn als de full-roller van een linkshandige.

 

De reverse hoekbal
Deze balltrack loopt aan de rechterkant van de vinger en duimgaten. De reverse hoekbal ontstaat bij een draaiing van onderarm en arm tijdens de zwaai en release van een 11 à 12 uur positie naar een 2 à 3 uur positie.
De balltrack loopt hetzelfde als de semi-roller van een linkshandige, zodat ook de balrolover de baan de weg van een linkshandige bowler met een hoekbal zal volgen.

Zoals we al gesteld hebben, is het niet perse noodzakelijk om een semi-roller balltrack te rollen. Wil je echter het hoogste niveau halen, dan is de semi-roller de aangewezen balltrack voor jou.
Je zult vooral aandacht moeten besteden aan het draaien van je arm en onderarm tijdens de zwaai en de release. Met behulp van een bevoegd instructeur zul je de semi-roller verrassend snel onder de knie krijgen en ligt de weg naar een hoog gemiddelde open.

 

NAAR BOVEN

    Teller