DE aanloop!

 

 •    
  Inleiding:
  De aanloop is één van de belangrijkste onderdelen van de bowlingtechniek. Dit is één van de basis onderdelen die men nodig heeft om een goede bowler te kunnen worden. Om een 200+ gemiddelde te gooien moet men de basiselementen bezitten. De aanloop of de approach is èèn van de belangrijkste onderdelen van een basisworp. Om deze aanloop uit te leggen beginnen we bij de eerste stap en gaan we dit stap voor stap uitleggen.

  Hoe loopt men aan, en het verschil tussen het aantal passen.

  Het grondbeginsel van de aanloop is steeds 4 passen. Als men nu meer passen wilt nemen blijven nog steeds de 4 laatste passen behouden zoals beschreven in dit hoofdstuk. Dus wilt men een 5 passen aanloop uitvoeren zal men eerst een kleine pas zetten ( babystep ) om in beweging te komen, en dan volgt men terug de 4 passen die hierna worden beschreven.

  De eerste stap:
  Bij de eerste stap zetten we onze rechtervoet voorwaarts ( voor rechtshandige, voor linkshandige is dit de linkervoet ) en gelijktijdig duwen we de bal in een voorwaartse beweging. De positie die men aanneemt om te beginnen wordt besproken in de beginhouding. Dit uitduwen van de bal gebeurt met 2 handen, na deze beweging wordt de niet bowling hand niet meer gebruikt. Deze hand zal nu nog alleen dienen om het evenwicht te bewaren, maar dit zien we nog in de volgende stappen terugkomen. Na de eerste pas is de bal ongeveer 10 à 15 cm voor de rechtervoet ( de linkervoet voor de linkshandige ). Let er op dat deze beweging van de handen en de voet gelijktijdig gebeurt.

  Deze beweging wordt in het sportjargon ook nog wel eens de pushaway of place-away genoemd.

  De tweede stap:
  Tijdens de 2e pas zal de linkervoet zich naar voren bewegen ( de rechtervoet voor de links handige natuurlijk ), ter gelijke tijd zal de bal zich in een neerwaartse boog bewegen. Na deze pas bevind de bal zich ter hoogte van de rechterkuit ( linkerkuit voor de linkshandige ). De andere hand komt los bij het begin van de 2e pas en zal nu gaan dienen om beter in evenwicht te blijven.

          Stap 2

  De derde stap:
  Tijdens de 3e stap zal de bal zich naar het hoogste punt van de armswing begeven. Dit zal ongeveer ter hoogte van de schouder zijn.

  De vierde stap:
  We laten nu de linkervoet naar de foutlijn glijden ( de rechtervoet voor de linkshandige ) , terwijl dit gebeurt zal de bal in een boog van het hoogste punt naar de linkerenkel ( of rechter enkel ) zakken. Tijdens deze beweging zal de rechtervoet ( of linkervoet voor linkshandige ) plaats maken om de bal gemakkelijk te laten doorkomen, we leggen de rechtervoet achter ons lichaam op de grond neer. Vanaf het moment dat men stilstaat eindigt men de approach (aanloop ), hier begint de release of het loslaten van de bal. Voor de positie waarin we moeten stoppen klik dan op de link eindpositie. De release kun je bekijken als je de link release aanklikt.


  NAAR BOVEN

   

 •     Teller