VEILIGHEID!

 

 •    
  Veiligheid en etiquette.

  Inleiding:
  Tussen bowlers zijn er afspraken die nergens geschreven staan. De etiketten van het bowlingspel. Dit om een wedstrijd vriendschappelijk en zonder woordenwisselingen af te sluiten. Ook dienen deze regels om uw eigen bowling plezier te vergroten. Tevens geven we in dit hoofdstuk een aantal tips om uzelf te vrijwaren van blessures. Dit ondermeer door stretchoefeningen. Deze stretchoefeningen dienen om letsels te voorkomen maar ook om uzelf voor te bereiden op de sportprestatie die u gaat leveren. Veiligheid:
  Tijdens het bowlen kan men letten op een aantal zaken om kwetsuren te voorkomen. We geven hier een aantal suggesties om dit te voorkomen.
  Het meest besproken vorm van veiligheid als men gaat sporten zijn de stretchoefeningen. Deze zijn zeer belangrijk om letsels te voorkomen en uzelf voor te bereiden op de sportprestatie die je gaat leveren. Dit zal verder uitgewerkt worden in opwarming. Maar dit is niet de enige veiligheidsmaatregel die men moet nemen. Veel veiligheidsmaatregelen liggen niet zo voor de hand.
  Gewoon al beginnend met de bowlingbal kan men al bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Als men de bal optilt uit de balreturn let op dat de vingers niet tussen 2 ballen komt te zitten. Neem de bal zo uit de balreturn zoals in de foto is aangegeven.

  Pas ook op dat je de bal niet laat vallen. Dit klinkt misschien raar maar op de banen ligt olie en maken de bal soms zeer glad. Pas dus heel goed op bij het nemen van de bal.
  Als men de bal vast heeft laat dan de bal rusten in de arm waar je niet mee speelt dit om vermoeiing van de bowlingarm tegen te gaan. Zo kan men ook heel gemakkelijk de vingers in de bal steken. Zeker als men moet wachten op de tegenstander op de baan langs u.

  Ook met de schoenen moet men oppassen. Als men naar toilet of naar ergens anders toe gaat zorg dan altijd dat je een beschermzool of beschermhoes tegen natte plekken aan hebt. Dit is gevaarlijk omdat dan de schoen niet meer gaat glijden en men zal vallen.
  Als je nieuwe schoenen koopt let dan zeker op, omdat deze zeer stroef glijden de eerste games. Gebruik zeker geen talkpoeder, want dit is verboden en brengt andere bowlers in gevaar. Talkpoeder zal in eerste instantie beter glijden maar zal na langer spelen de baan alleen maar minder doen glijden ( het tegenovergesteld effect ). Als men dus nieuwe schoenen koopt let dan op dat je deze een tijdje inloopt tijdens de trainingen en niet tijdens de wedstrijden. Het is dus aangeraden om dan de oude schoenen te gebruiken. Koop dus tijdig nieuwe schoenen.
  Vocht is voor vele bowlers een groot probleem. Veel bowlers krijgen na een tijdje spelen vochtige handen. Dit is al zeker nadelig voor je eigen spel maar het kan ook dat de bal loskomt als men dit niet wenst. Dus zorg steeds dat je iets bij je hebt dat er voor zorgt dat je handen niet te vochtig worden. Naarmate de ernst van het zweten van de handen is het aangeraden om producten te gebruiken tegen dit verschijnsel.
  Als men thuis vertrekt of men gaat terug naar huis let dan steeds goed op dat je je tas voorzichtig optilt. Let er steeds op dat je door de knieƫn zakt. Meestal hebben de mensen 2 ballen en nog andere benodigdheden bij, dit kan lijden tot een tas die meer als 20 kg weegt. Opletten is dus de boodschap.

  Tot slot van dit onderdeel nog 1 tip. Gebruik steeds je gezonde verstand voor je iets doet, het kan jezelf en andere mensen schaden als je dit niet doet. Blijf steeds alert rondom je er kan altijd iets onverwachts voorvallen.
  Etiketten:
  Om het bowlingplezier van uzelf en andere te vergroten heeft men gedragsregels opgesteld.
  - Wanneer 2 spelers naast elkaar spelen heeft de speler op de rechterbaan voorrang, tenzij de speler op de linkerbaan gereed staat om zijn approach (aanloop) te beginnen.
  - Kom je echter tussen recreatiebowlers terecht dan kan je ervan uitgaan dat deze die regel niet kennen. Wacht dan rustig je moment af en maak je zeker niet kwaad op deze mensen. Probeer ten alle tijden je concentratie te behouden.
  Betreed nooit de approach voor het jouw beurt is.
  - Als je aan de beurt bent speel dan ook. Let dus steeds goed op.
  - Zodra de bal het pindeck gepasseerd is keer dan terug naar de spelersruimte.
  - Betreed nooit de baan met etenswaren, dranken, sigaretten, ....
  - Gebruik andermans materiaal nooit zonder de toestemming van de speler zelf.
  - Vloek nooit op andere speler, condities van banen, oliepatroon van de baan of diegene die er zorg voor draagt.
  - Gedraag jezelf ten alle tijden. Kwaad worden heeft geen nut, het heeft alleen een negatieve invloed op je eigen concentratie en die van je ploegmaten. Kwaad worden geeft een negatief gevoel en je hebt al je energie nodig om goed te spelen. Wees dus positief ingesteld.
  - Als je goede resultaten haalt mag je natuurlijk enthousiast zijn. Zorg er wel voor dat andere spelers geen last hebben van jouw vreugde-uitbarstingen.
  - Respecteer het materiaal dat je gebruikt en dat zich rond je bevind.
  - Eens ingeburgerd vind je deze regels normaal.

  Een laatste tip: Heb plezier in wat je doet.

   

  NAAR BOVEN

   

 •     Teller